zondag 19 maart 2017

Te plas en te onplas

Door mijn hartafwijking is mijn lichaam niet goed in staat om het overtollige vocht allemaal weg te pompen, en houd ik dus vocht vast.
Vroeger - voor mijn laatste hartoperatie - was dit héél veel en ik slikte dan ook een hoge dosering 'plastabletten'. Na de operatie kon ik gelukkig met minder medicatie toe, maar ondanks het zoutarme dieet hield ik ook toen nog redelijk veel vocht vast.
De grote verandering hierin ontstond toen ik begon met Grip op Koolhydraten (GOK). Al binnen enkele dagen verloor ik enorm veel vocht en moest ik plastabletten gaan minderen. Nu zijn we ruim drie en half jaar verder en ik kan toe met 75% minder plasmedicatie dan vóór GOK. En dit terwijl ik nu géén zoutarm dieet meer volg. Sterker nog, ik houd juist vocht vast als ik te weinig zout eet.
Bij een lage bloeddruk zit er letterlijk té weinig druk achter het vocht en plas ik het niet uit. Mijn bloeddruk is van zichzelf al niet hoog, en als ik zoutarm eet wordt hij nóg lager. En inderdaad, er is dan gewoon te weinig druk om het vocht af te voeren!
Wanneer het zout dat ik eet uit slechte voeding komt zoals chips, pizza's en koek, werkt het averechts. Dan word ik er beroerd van! Mijn lichaam heeft het liefst échte pure voeding zonder onnodige toevoegingen. Daarop functioneer ik het best!

Maar goed, hoewel de hoeveelheid plastabletten niet meer hoog is, blijven het vervelende pillen. Iedere ochtend stel ik mezelf dezelfde vraag: 'wanneer neem ik vandaag mijn plaspillen?'
Als ik namelijk geen rust neem na het innemen van deze tabletten, werken ze niet. Mijn lijf moet energie gebruiken om het vocht af te voeren, en als ik me al inspan werkt het gewoon niet.
Maar wat als ik een dagje weg moet? Dan neem ik ze vaak voor dag en dauw, zodat ik 'uitgeplast' ben als ik vertrek. Maar de wekker op 6 uur zetten als je om 9 uur van huis moet is géén fijn gevoel!
Een keer of acht naar het toilet moeten als je in de bioscoop zit is echt niet grappig. Ook bij een dagje shoppen is het knap lastig.
Tegenwoordig kan ik de tabletten gelukkig bij uitzondering een keer overslaan, mits ik me qua voeding goed gedraag. Toch durf ik dit niet te vaak te doen, want ik weet nog hoe het voelt om érg benauwd te zijn van een teveel aan vocht.
Voorlopig plas ik dus nog te plas en te onplas...4 opmerkingen :

 1. Wat mooi om te lezen hoeveel verschil voeding heeft gemaakt. Nu zijn de pillen eigenlijk nog ter ondersteuning van je lichaam. Lastig he dat plannen en alles er om heen. Heeft best gevolgen in het leven.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, dat plannen maakt het soms lastig allemaal. Je wilt soms iets spontaan doen en dat valt niet altijd mee. Maar aan de andere kant ben ik ontzettend blij en dankbaar met alles wat ik nog kan, dat hadden we vroeger NOOIT durven denken!

   Verwijderen
 2. Wat loopt het leven wonderlijk. Fijn dat het beter mag gaan dan dat je ooit durfde te denken Martine!

  BeantwoordenVerwijderen