zaterdag 11 juni 2016

De vervanger

Begin juni stond er een halfjaarlijkse controle gepland in het Erasmus ziekenhuis in Rotterdam. Ik moest een ECG laten maken, kreeg een echo en de pacemaker werd uitgelezen en doorgemeten. Als laatste stond het consult met de cardioloog gepland. Een heel ochtendvullend programma dus.
Hoewel de onderzoeken de informatie over mijn hart opleveren, kijk ik het meeste uit naar het gesprek met mijn cardioloog. Al pratend levert een gesprek met hem vaak méér informatie op dan de onderzoeken. Hij weet welke vragen hij moet stellen en waar mijn valkuilen en moeiten liggen.
De afgelopen 10 jaar heeft hij gezien en geleerd hoe ik in elkaar steek en hoe ik omga met mijn hartafwijking.

Groot is dan ook de teleurstelling wanneer mijn naam door een totaal onbekende arts wordt omgeroepen. Nee hè, ik heb een vervanger! Maar ja, ik heb geen andere keus dan met hem de spreekkamer in te gaan. Op zo'n moment weet ik al hoe het gesprek ongeveer zal verlopen en dat ik dus niets wijzer zal worden. Hij stelt de standaardvragen die ik vervolgens beleefd beantwoord.
Afgelopen keer ging het niet anders, al moest ik bij de vraag 'Wat kunt u allemaal nog?' wel even diep zuchten. Wat heb ik hieraan? Ik weet zo óók wel dat ik voor mijn leeftijd met mijn hartafwijking een goede gezondheid heb en dat ritmestoornissen er nu eenmaal bij horen. Maar ik kom vandaag niet naar Rotterdam om dat uitgelegd te krijgen. Ik wil actuele zaken met hem bespreken, maar dat is bij een vervanger niet mogelijk. Hij weet immers niet hoe het voor die tijd was en al helemaal niet wat voor mij 'normaal' is...
Ik weet dat deze man er helemaal niets aan kan doen, maar hij voelt duidelijk mijn teleurstelling en frustratie. Hij doet echt zijn best, maar ik wil gewoon MIJN dokter!
'Geen nieuws' is dus het hoogst haalbare wat er uit zo'n consult komt. Geen nieuws is goed nieuws zullen we daar dan maar van maken, om er toch nog een positieve draai aan te geven.

Ooit vroeg ik aan een - zeer jonge - vervanger 'Komt de dokter ook nog?' Dat werd zichtbaar niet gewaardeerd en tegenwoordig vraag ik dat dus niet meer. Maar de teleurstelling is er wel, iedere keer dat 'de vervanger' zich aandient...


Meer lezen? Er zijn (via de tabbladen en onderstaande links) al diverse onderwerpen te vinden:
- Toen tot nu
- Tricuspidalis atresie
- Overgewicht
- Voetstappen

4 opmerkingen :

 1. Ik heb het een keer gehad vroeg de arts of uit wilde leggen wat ik allemaal had en hoe dat zat Netjes gedaan hij weer wijzer.Zeg ik weet je wat ik nou zo jammer vind Hij uh nee nou dat jij er voor betaald krijg en ik niet Gaf me gelijk maar kreeg er niks voor

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hahahaha, goeie van je! Ja, soms is het zelfs zo erg dat je zelf meer weet dan de arts!

   Verwijderen
 2. Dat is frustrerend toch?! Krijg je dan niet de kans om het later te spreken? Telefonisch spreekuur ofzo?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, dat is zeker frustrerend, en het was de derde keer al in 2 jaar. Wanneer er echt wat bijzonders is word je wel teruggebeld, maar dat is dan vaak veel zakelijker dan wanneer je tegenover elkaar zit.
   Ik wacht nu ook nog op een telefoontje...

   Verwijderen