zaterdag 18 juni 2016

Lief voor je lijf

Wat betekent dat eigenlijk, lief zijn voor je lijf? Ben ik lief voor míjn lijf?
De laatste vraag zou ik met een voorzichtig 'ja' willen beantwoorden. Vroeger negeerde ik de signalen van mijn lichaam nogal eens, maar de laatste jaren heb ik redelijk goed geleerd om naar mijn lichaam te luisteren én om er goed voor te zorgen.

Als kind leerde ik dat je lichaam een tempel is, waar je zuinig op moet zijn. Je hebt dat lichaam immers van God gekregen. Hoewel ik me wél eens afvroeg waarom Hij er dan niet twee hartkleppen in had gezet, ben ik nooit ongelukkig geweest vanwege mijn hartafwijking.

Eén ding vergeet ik nooit weer. Tijdens een catechisatie-les sprak de dominee over het onderwerp 'je lichaam is een tempel van de Heilige Geest'. Dit deed hij terwijl hij een sigaret rookte...
Op mijn verzoek om niet te roken tijdens de les omdat ik het er benauwd van kreeg, kon hij niet ingaan, zó verslaafd was hij. Tsja... Hecht dan maar eens waarde aan de woorden van zo'n man...

Ik ondervond dat in de kerk je lichaam met name werd genoemd in relatie tot 'sex, drugs en rock and roll'. Hiermee zou je je lichaam - en dus je tempel - beschadigen. Tegenwoordig leeft ook onder christenen steeds meer de gedachte dat het niet past om te roken, maar vroeger was dat geen item.

De laatste jaren ben ik me steeds meer gaan verdiepen in voeding en wat voeding nu eigenlijk doet ín en mét je lijf. Daarbij is bij mij ook steeds meer de vraag gaan leven waarom voeding eigenlijk geen onderwerp is in de christelijke kerken. Ik heb nog nooit een preek gehoord over voeding, of het moest gaan over vasten. Maar dat bedoel ik dus niet.
Weeg je als christen af wát je eet op basis van je geloof? Of eet je gewoon wat voorhanden en goedkoop is en denk je er nooit over na? Als je lichaam een tempel is, wil je dan niet weten wat je eigenlijk ín die tempel stopt? Bouw ik mijn tempel op met voeding, of breek ik hem - langzaam - af? Eet ik wat God geschapen heeft, of eet ik wat de industrie maakt en aanprijst?
Allerlei vragen die zich de laatste jaren bij mij hebben aangediend, en waar ik voor mezelf antwoorden op heb gevonden.

Lief zijn voor mijn lijf doe ik dus vooral door het te onderhouden met voornamelijk goede, gezonde voeding. Voeding die God ons geeft in de natuur en waar niet allerlei chemische stoffen aan zijn toegevoegd. Voeding die écht en puur is en waarvan je weet wat het is zonder het etiket te hoeven lezen. Natuurlijk lief voor mijn lijf!


'Lief voor je lijf' is tevens het thema van de maand juni voor de christelijke Webloggers.

14 opmerkingen :

 1. Wat een mooi beeld, om juist de tempel goed te verzorgen.

  Het raakt voor mij wel aan goed rentmeesterschap voor de aarde. De zorg voor de aarde, de natuur. Waarom dan niet dezelfde zorg geven aan ons lichaam met echte groeten en fruit, met zaden en andere herkenbare eetbare producten.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Helemaal met je eens Marian, het gaat hier óók om rentmeesterschap!

   Verwijderen
 2. Mooi geschreven en zó waar! Voor mij ben jij de winnaar van de #bloghop.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Bedankt voor deze bijdrage Martine, Herkenbaar voor mij want ik ben ook bewust bezig met gezonde voeding, milieu ed. Het eerste boek wat ik daarover las was het Genesis-dieet. Jou vast bekend?

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat mijn regel is: Wat door een witte jas gemaakt is brengt je vaak ook bij de witte jassen. Soms langzaam, maar uiteindelijk doet voeding zoveel met je lichaam. Zoveel allergieën, zoveel mensen met darmproblemen, maagproblemen.. Het zijn tekenen van het lichaam. God heeft ons voldoende gegeven om van te leven, en we hoeven niet kunstmatig van alles erbij te bedenken.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Inderdaad Petrina, de welvaart doet onze gezondheid helaas niet alleen maar goed!

   Verwijderen
 5. Dank je wel! Zo goed dat je persoonlijke dingen deelt. Ik denk wel eens dat we beter voor het interieur van ons huis zorgen dan voor ons lijf. Terwijl me met ons lichaam een tempel van God is inderdaad. Nou denk ik niet alleen aan voedsel hoor. Ook aan gezond omgaan met slaap.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, rust is ook van enorm belang voor ons lijf. We willen altijd maar doorgaan en doorgaan. Mijn lijf kan dat gelukkig helemaal niet, dus slaap krijg ík wel genoeg ;-)

   Verwijderen
 6. Voor mij was dat tempel zijn wel een van de redenen om te stoppen met roken en te kiezen voor een levensstijl met beweging.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bij gebrek aan een schoorsteen op je tempel een verstandige keuze! :D

   Verwijderen
 7. Bizar om zo over god te bedenken terwijl er zoveel lichamelijke en psychische problemen bestaan. Als iemand die niet in god gelooft, geloof ik dus ook niet dat wij ons lichaam en geest van iemand gekregen hebben. Het is allemaal dom toeval, meer niet.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Gelukkig mag iedereen hier zijn eigen mening over hebben. Met 'dom toeval' zou ik niet kunnen leven!

   Verwijderen