zaterdag 26 augustus 2017

Pluk de dag...

Al diverse keren merkte ik dat mijn opmerking 'pluk de dag' niet goed viel bij degene tegen wie ik dat zei. Pas recentelijk werd me duidelijk waarom niet.
'Pluk de dag' is geen christelijke opmerking. Het klinkt oppervlakkig en wij als christenen hoeven het niet van deze wereld te verwachten...

Pffffft... Ik was werkelijk geschokt toen ik deze uitleg hoorde. 'Pluk de dag' betekent voor mij dat je van iedere dag moet genieten en ik zie geen enkele reden om dat als christen niet te mogen of kunnen doen. Staat er ergens in de Bijbel dat we niet mogen genieten of niet gelukkig mogen zijn? Wat een onzin zeg! Natuurlijk hangt ons eeuwige geluk niet af van ons geluk op aarde, maar daardoor hoeft dat toch niet per se ongelukkig te zijn? Hoe ongelukkiger hier op aarde, hoe gelukkiger in de hemel? Met dat evangelie zul je weinig mensen bereiken ben ik bang.

Afgelopen vakantie werden we weer bepaald bij het 'iedere dag genieten'. Na een paar drukke vakantiedagen in Limburg stortte mijn lijf in. Ik werd benauwd, hield vocht vast en belandde op de Eerste Harthulp. Extra plaspillen hielpen gelukkig, maar de vraag of mijn hart (blijvend) achteruit is gegaan is nog niet beantwoord.
De meningen hierover in mijn nabije omgeving zijn verdeeld en gaan van 'Je hebt de afgelopen tien jaar wel vaker gedacht dat je conditie nu écht achteruitgaat' tot 'Je ziet er ook al heel lang heel moe uit, houd maar rekening met blijvend conditieverlies'.

Mijn eigen gedachten zweven ergens in het midden. Ik ben ervan overtuigd dat ik tijdens de vakantiedagen te veel gedaan heb, maar tegelijkertijd vind ik dat ik van dezelfde inspanningen vorig jaar minder last had en sneller herstelde.
In september staat er een consult bij de cardioloog gepland en ik hoop dat de echo uitsluitsel zal geven. Zeker is dit trouwens niet, want niet alles is te zien op een echo.
Positief ingesteld als ik ben, verwacht ik dat het 'vonnis' zoals altijd weer meevalt en dat het een kwestie van tijd is. Ondertussen heb ik voor de zekerheid toch wel de banden van mijn rolstoel op laten pompen...

Of ik nu wel of niet duidelijkheid krijg binnenkort, voor mij blijft één ding belangrijk:
Pluk de dag!


Met dit blogbericht doe ik mee met de #bloghop van juli/augustus 2017

10 opmerkingen :

 1. ik ben ook christen, al ben ik dan van een andere stroming als jij, maar ik vind net dat we de dag moeten plukken wanneer het maar kan. ik vind dat je met gelukkig zijn en genieten, God net eert, je ben dankbaar voor wat je gegeven wordt. Wat je hart betreft, ja meid dat kan alle kanten op, ik moet ook altijd boeten voor vakantie, maar meestal trekt dan bij. Maar hoe dan ook we gaan beetje bij beetje achteruit, we worden gewoon ook ouder. Ik hoop dat er niet meer aan de hand is dan te veel gedaan, overmoe, en beetje natuurlijk verloop. Zal voor je duimen gr. Marianne

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. God doet niet aan stromingen denk ik ;-)
   Maar inderdaad, dat ouder worden is ook herkenbaar ja. We zijn meer dan een hart!

   Verwijderen
 2. Doe je goed hoor.God is liefde....die meet niet alles af xxxx

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Zoals jij het bedoeld en uitlegt is het alleen maar positief vind ik. Ik ga 'm onthouden.
  Zelf zeg ik het ook nooit en de enige reden is inderdaad dat het niet zo christelijk klinkt. Ik ben opgegroeid in een nogal behoudende kerk en blijkbaar neem je daar sommige dingen toch van mee.
  Ik hoop dat het meevalt me je conditieverlies!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wat mooi dat je dat zegt Heleen. Inderdaad is het belangrijk met welk idee je het zegt. Op aarde proberen te genieten van iedere dag die je gegeven is, klinkt heel anders dan alles eruit halen wat erin zit omdat je het van dit leven hebben moet. Maar er is niets mis met genieten!

   Verwijderen
 4. Lieve Martine, jij verstaat de kunst om van iedere dag te genieten die je gegeven is. En met opgeheven hoofd naar de toekomst te kijken. Als jij dat vertaalt als 'Pluk de dag' dan is dat helemaal goed.
  Iedere dag is voor jou een mooie dag, en daar doe jij, met Zijn hulp, alles aan om het positief te beleven en de zon te zien schijnen. Ik vind het heel knap van je dat je, met jouw beperkingen, je leven zo'n positieve invulling geeft. Moge Gods zon nog heel lang over jouw aardse leven schijnen!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik lees net dat je met jouw humoristische en heel erg moedige blog de bloghop hebt gewonnen. Terecht vind ik! Ik hoop dat het mee gaat vallen bij de cardioloog!

  BeantwoordenVerwijderen