zondag 7 mei 2017

Leesbril?

Eind vorig jaar ging ik naar de opticien voor een controle van mijn ogen. Ik draag al jaren een bril en daardoor zag ik altijd prima. Voorafgaand aan de controle had ik echter het idee dat het lezen wat moeilijker werd...
Ik was dan ook niet verbaasd toen de opticien aangaf dat ik binnenkort wel aan leesbril toe zou zijn. Hij liet me ervaren hoe ik door een leesbril zou zien en hoe mijn zicht nu was met mijn huidige bril op. Tjonge, wat een verschil! Omdat het nog niet écht noodzakelijk was, wilde ik toch nog even wachten.

In mijn omgeving werd ik uitgelachen omdat ik wilde wachten. 'Wat maakt dat nou uit, een leesbril?' Ik kon het niet helemaal verklaren maar ik hoopte het toch een jaar of langer uit te kunnen stellen. Omdat het etiketten lezen in de winkel wel erg lastig werd, kocht ik een loep voor in mijn handtas. Toch leek het lezen steeds moeilijker te worden en zelfs mijn loep met lampje hielp niet altijd.
Toen ik samen met mijn zus bij Albert Heijn was en ik met mijn loepje stond te klooien, lachte ze me vierkant uit. 'Jíj bent gek! Hier ga je je kostbare energie toch niet aan verspillen?'
Au. De waarheid is hard...
Natuurlijk had ze gelijk. Wat een flauwekul inderdaad! Als ik toch minder moe word met een leesbril, wat loop ik dan te martelen met die loep!

Ik maakte dus een nieuwe afspraak bij de opticien. Na een lange controle - 1 of 2... 1 of 2... 1 of 2... - begon ik een beetje te twijfelen. Wat hij ook deed, ik kreeg geen goed beeld. Dat kon toch niet goed zijn?
Mijn angst werd bewaarheid. Mijn ogen waren niet 'gewoon' achteruit gegaan, ik had in het afgelopen halfjaar staar gekregen!
Welja, waarom zou ik een keer iets normaals hebben? Ik ging de deur dus weer uit met een verwijzing voor de oogarts en het vermoeden dat er een staaroperatie aan zou komen...

Gelukkig hoorde ik later in die week dat de operatie aan het abces aan mijn darm níet door hoefde te gaan. De scan had uitgewezen dat een operatie niet zinvol is, en dat het toch op lange termijn vanzelf over zal gaan (of niet...) Een wachtrij van operaties zag ik ook echt niet zitten, dus dat was een meevaller... Mag het een keer?


8 opmerkingen :

 1. ja hoor het mag een keer,jeetje wat een gedoe allemaal,sterkte meis

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ben je nog ouder dan je dacht? Dat van die leesbril herken ik ik heb het ook lang uitgesteld. In de bieb de bril omhoog als ik boeken ging opruimen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Mijn ogen blijkbaar :D
   Het heeft vermoedelijk toch ook met mijn hart te maken. Ben benieuwd wat de oogarts gaat zeggen. Kan pas eind juni terecht daar!

   Verwijderen
 3. Na 3x nieuwe glazen in veel te korte tijd maar es naar de oogarts.
  Staar. Op mn 45e! 😲

  BeantwoordenVerwijderen