zaterdag 21 januari 2017

Tien jaar!

Deze week was het alweer tien jaar geleden dat ik mijn laatste hartoperatie onderging. Hoewel er ná die tijd alweer veel gebeurd is, lijkt het toch nog maar zo kort geleden. Het was natuurlijk ook een ongelooflijk spannende periode, voor zowel mij zelf als mijn familie en vrienden. Zulke dingen vergeet je niet zomaar.

Destijds zei ik tegen mijn cardioloog dat ik blij zou zijn met tien jaar extra en dat meende ik van harte. Als je ervóór staat lijkt tien jaar namelijk best lang. Maar ja, die tijd is voorbijgevlogen!
Toen ik van de week tegen iemand zei dat het nu een beetje voelt alsof mijn houdbaarheidsdatum voorbij is, zei deze persoon: "Maar met je nieuwe koolhydraatbeperkte eetpatroon heb je toch voor tien jaar bijgetekend?"
Kijk, daar houd ik van! Positief zijn en uitgaan van nieuwe mogelijkheden. Ik voel me namelijk nog lang niet 'over de datum'. Natuurlijk word ik ouder en gaat mijn conditie wel wat achteruit, maar tegelijkertijd geniet ik optimaal van alle dingen die ik nog wél kan doen.

Het wordt naarmate ik ouder word wel lastiger om oorzaken van bepaalde lichamelijke klachten te achterhalen. Wanneer ik twintig jaar geleden vocht vasthield, kwam dat altijd van het hartfalen. Tegenwoordig weet ik dat niet meer zeker. Ben ik soms al in de overgang? Zijn mijn hormonen op hol? De cardioloog weet het niet, dus ik al helemaal niet. Een plaspilletje extra dan maar.
Daarnaast heb ik soms andere klachten die helemaal niets met mijn hart te maken hebben, maar gewoon met het ouder worden. Het PHPD-syndroom heet dat volgens manlief... Pijntje hier, pijntje daar.
Op de incidentele plaspil na slik ik het liefst zo min mogelijk extra medicijnen. Hoewel ik vroeger eigenlijk alles klakkeloos innam wat de dokter voorschreef, ben ik tegenwoordig veel sceptischer. Waarom zou ik bijvoorbeeld medicatie voor jicht blijven gebruiken als ik al tien jaar geen jicht meer heb en alle risicofactoren weg zijn? Ik zie geen reden en ik ben dus gestopt. Ik ben benieuwd wat de cardioloog daar volgende maand van vindt...


4 opmerkingen :

 1. PHPD-syndroom 😂😂😂 schitterend.
  Tja dat krijg je op een bepaalde leeftijd hé 😁

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Waarschijnlijk omdat medicatie tegen jicht een goed effect op je hart heeft.
  Tegen een ontsteking van het hart en hartzakje wordt vaak jichtmedicatie gegeven.
  Mijn man moest dat slikken vandaar dat ik dat weet.
  En dat phpd ha ha, dat is heel bekend😁.
  Fijne blog heb je! Warme groet,
  Marie

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bedankt voor je reactie Marie!
   Toen ik vroeger nog veel plasmedicatie gebruikte heb ik jarenlang last gehad van jicht. De medicatie werd destijds voorgeschreven hiervoor. Daarna heb ik het eigenlijk altijd alleen nog preventief moeten gebruiken, en dat vond ik dus onzin! De waardes zijn nu zonder medicatie nog beter dan mét!

   Verwijderen